torsdag, november 23, 2006

RIP Ana Carolina Reston

Så har ytterligare en modell dött av anorexi. Det är bara tre månader sen Luisel Ramos från Uruguay dog av hjärtstillestånd på catwalken. Den här gången var det Ana Carolina Restons från Brasilen som dog av en infektion som spritt sig i hela kroppen. Hon vägde 40 kilo och var 172 centimeter lång.

Nu har till och med Twiggy gått ut och sagt att det här med size 0 är vansinne. Men hon tycker det är Hollywoods skådespelares fel att det är populärt och inte modeindustrin, för i modeindustrin är de flesta tjejerna smala av naturen, enligt henne.

Undertecknad såg i helgen på Scandinavians Next Top Model säsong 2, där domarna ansåg att Frøydis Elvenes var för tjock för att lyckas som modell i Paris, men de tyckte att hon kunde i alla fall gå ner i vikt fortare än Anna kunde skaffa sig en personlighet. Tyvärr hittade jag ingen bild på Annas kropp, men hon är verkligen, verkligen smal. En annan som fått höra att hon är för tjock är svenska Arwen som också var den tredje av finalisterna. Hon har därför valt att inte satsa stenhårt på karriären som modell.

Mot den bakgrunden blir Twiggys slag mot de skådisarna i Hollywood bara ett luftslag. Men visst är skådisarna i Hollywood sjukligt smala. Och då har jag ändå inte fått med en av Hollywoods nu hetaste stjärnor - Kiera Knightley. Döm själva:

Men det som stör mig mest är hur dessa skelett ses som stilikoner av den svenska modeeliten .

När dessa smala tjejer får på sig kläder så syns ju inte hur smala de är. Och det är då det blir riktigt läskigt. För inte nog med att deras figurer döljs. Kläderna på dem är ju inte gjorda för människor utan för levande galgar. Och när sen tonårstjejer - och även vuxna - vill se ut som de där så kallade stilikonerna så fattar man inte att det är sjukligt. Därför tog jag några timmar på mig för att leta upp fotona på dessa tjejer. Minst ett av fotona kommer även från en så kallad "pro ana"sida. Det är communityn där man ser anorexi som en livsstil och inte som en sjukdom. Man ger varandra råd om hur man ska kunna fortsätta att svälta och visar bilder på sig om man vill för att inspirera andra, så kallad "thinspiration". Man visar även bilder på kändisar och modeller som man vill efterlikna. Det ser ut ungefär så här.

Det Twiggy säger om att modeller naturligt är slanka är helt enkelt felaktigt. De flesta måste svälta sig. De har inte naturliga midjemått på under 64 och helst 55 centimeter. Och det är möjligt att Twiggy på sin tid var ett lysande undantag och självklart finns det även idag lysande undantag, men faktum kvarstår att om WHO skulle hittat dagens size 0 - modeller eller Twiggy själv i ett uland så skulle de klassats som undernärda.

Själv tror jag det bästa motmedlet mot ihjälsvultna unga tjejer och killar är att försöka komma med andra ideal och jag tänker avsluta med att ge ett sådant.

Chrystal Renn heter en av världens mest nu kända plusmodeller. Hon svalt sig själv för att få en modellkarriär efter att ha upptäckts på stan som 14-åring. Efter att ha svultit sig flera år gick det inte längre. Hon gick upp i vikt i vilket fall. Och då som först tog hennes karrär fart. här ser hon ut idag.

1 kommentar:

becka sa...

Det är skrämmande! Modebranschen hetsar bokstavligt talat folk till döds! Har de inget samvete över huvud taget (jag kan svara själv, svaret är givetvis nej) Bra om denna blogg kan vara en motvikt till skiten. Det skrämmer mig att jag har två barnm som snart är tonåringar i en värld där mäktiga marknadskrafter vill att de ska sluta äta för att se ut på ett visst sätt. hela världen tycks ha fått fnatt och glömt att man måste äta för att leva! Och högen med dödsoffer bara växer..